Wolf

Programmeur van het Arbeidspaleis waar de buurt samenkomt 

“Ik ben dol op de ondernemingsgeest, minder denken meer doen!”  

Op de fiets naar de grens van de Staatsliedenbuurt, ik heb afgesproken bij het Arbeiderspaleis in  de Oostzaanstraat met Wolf. We ontmoeten hem tijdens één van zijn vele bezoekjes aan de kringloopwinkel op zoek naar verrassende stoffen en zijn meteen  enthousiast.  

Geboren en getogen in Rotterdam groeit Wolf op met een vader in de klassieke muziek en een  moeder als psychotherapeute. In mijn ontmoeting met hem spreekt hij heel openlijk over hoe zijn  jeugd niet altijd makkelijk was met een moeder die terugkerend kanker trotseerde.  

Het Arbeiderspaleis, waarom hier?  

Werkzaam als docent schilderen ontstaan er allerlei mooie ideeën voor workshops. Wolf zijn  werkgeefster is bekend met de oprichter van het Arbeiderspaleis, Maikel, en stelt voor dat Wolf  kennismaakt met hem omdat zij voelt dat daar een goede match zou kunnen zijn.  Dit gevoel is juist. De eerste ontmoeting met Maikel wordt abrupt verstoord als de buren ontzettend  aan het worstelen zijn met het naar boven brengen van een bankstel. Maikel dook erop en moest  helpen, Wolf vond dit meteen heel tekenend voor hoe Maikel in elkaar steekt. Hup, aanpakken die  handel en helpen! De bank moest naar de vierde verdieping…  

Wolf zijn omschrijving van samenwerken met de oprichter van het Arbeiderspaleis is als volgt; ‘het  maar doen, gewoon proberen die ideeën van je en als het mislukt dan zie je wel weer.’ “Het mooie  is dat het knullige eraan ook innemend kan zijn. We moeten denk ik nog een beetje het geheim  vinden van wat nou werkt en ook waar je mensen nou eigenlijk vooral mee afschrikt.” 

Het Arbeiderspaleis is een een sociale onderneming en een sociale hub voor creatieve geesten en  Wolf zorgt hier sinds kort voor de programmering. Elke dinsdag avond vanaf 19:00 uur duikt hij hier achter zijn naaimachine en onder de naam ‘het Naaipaleis’ is de wens groot om gezellig met  anderen deze passie te delen. In kringloopwinkels vindt Wolf de meest uiteenlopende stoffen en  maakt hier geheel nieuwe kledingstukken.  

HEKKUM  

Onder zijn eigen merk HEKKUM kan je ook samen met Wolf een kledingstuk upcyclen. Als je iets  bestelt bij HEKKUM is de eerste stap: inleveren. Je brengt zelf een door jou gedragen kledingstuk  in waar je nog wel van houdt, maar misschien toch minder vaak draagt dan je zou willen. In  overleg met Wolf, het achtergrondverhaal in acht nemend, fantaseer je samen over wat voor  nieuwe vorm dit kledingstuk gaat krijgen. Achter zijn naaimachine realiseert Wolf deze nieuwe  vorm: in de modewereld ook wel ‘upcycling’ genoemd. Laat je inspireren door het verleden en  steek je kleding in een nieuw jasje. 

Wat zou jij graag willen bijdragen aan de buurt?  

‘’ In het Arbeiderspaleis wil ik een plek creëren waar iedereen welkom is, vooral ook jongere mensen die gezellig samen willen zijn en de behoefte hebben te creëren op wat voor manier dan ook. Het  programma is nog erg aan verandering onderhevig omdat we nog zo aan het proberen zijn.  Een buurthuis heeft vaak een suf imago en daar wil ik vanaf door op deze nieuwe plek een  verbindend samenzijn tot stand te brengen.’’

“Ik heb als visie dat we voor de jongere doelgroep nog veel kunnen doen op het gebied van  eenzaamheid bijvoorbeeld.” Vandaar Wolf zijn drive om vanuit de sociale hoek aan de slag te  gaan. “Jongeren moeten snappen dat buurthuizen en andere sociale plekken echt belangrijk zijn.”  

Centraal staat het ‘samen doen’ in de evenementen bij het Arbeiderspaleis.  

Bijschrijft foto : Op deze foto draagt Wolf een spijkerbroek van zijn eigen label ‘Hekkum’.  www.hekkum.nl  

Tekst | Nikki Fiorella 

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.