Soufian

Woont in de Staats sinds maart

“Ik herinner me nog dat ik met mijn tante naar de wasserette ging in de Staats en dat ik op de wasmachine zat tot de was klaar was.”

Soufian kwam in 1998 met zijn tante naar Nederland. Zijn eerste aanraking met Amsterdam vond plaats in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, hier woonde namelijk al een familielid van hem. In de jaren daarna was er voor Soufian geen directe binding met de buurt. Hij woonde en werkte er niet. Maar als hij er kwam, voor bijvoorbeeld een bezoek aan het Westerpark, werd hij overladen met romantische en nostalgische gevoelens. In maart 2023 krijgt Soufian zijn eigen plek in de Van Beuningenstraat en is sindsdien een man van de buurt.

In 1998 heeft Soufian even meegeleefd in het huishouden van zijn tante. Daar heeft hij mooie herinneringen aan overgehouden. Zijn tante woonde op 3-hoog zonder wasmachine. Als er gewassen moest worden ging Soufian samen met zijn tante naar de wasserette. Hij herinnert zich dat hij dan op de machine zat tot de was weer klaar was. Na het drogen vouwden ze samen de was op.

Opgroeien in Amsterdam

Soufian heeft na zijn komst in 1998 op verschillende plekken in de stad gewoond. Hij ging naar de basisschool in de Vespucciusstraat en volgde zijn middelbare school aan het Marcanti college. Dat was best een heftige school en daarbovenop kwam dat Soufian niet in Nederland geboren is. Hij bracht een eigen maar andere cultuur met zich mee. Zijn verhaal sloot niet altijd aan op de rest van de groep. Binnen zijn klas waren de kinderen sterk gericht op materie, ook iets waar hij zich niet mee kon identificeren. Hij werd gepest maar vond uiteindelijk zijn aansluiting bij de andere ‘buitenbeentjes’. Dit alles vertelt hij overigens rustig en kalm.

Van restaurantkok tot buurtchef

Soufian heeft na de middelbare school de koksopleiding gevolgd. Hij heeft in tal van horeca-concepten gewerkt. Hij kookte in verschillende keukens en representeerde tal van culturen met zijn kookkunsten. Zijn laatste ervaring was in het hogere segment bij restaurants met een Michelinster, die werkcultuur die in die wereld heerst was uiteindelijk niet de zijne.

Op dit moment volgt hij een traject van de gemeente rondom ondernemerschap. Hij is dus vanuit zijn liefde voor het koken aan het bouwen aan zijn eigen onderneming. Onder professionele begeleiding van de KvK maakt hij serieuze stappen. Zo kwam Soufian met de stichting Kerk en Buurt in aanraking, want hij hoorde in de buurt van de Eettafel Filah en de mogelijkheid daar keukenruimte te huren.

Later begreep hij dat Kerk en Buurt hem een fijn en sociaal netwerk in de buurt kan bieden. In de kringloop aan de Wittenkade kocht hij ooit mooie rode stoelen, die hij later aan de eettafels in Filah terugzag. Hij zal binnenkort voor het eerst gebruikmaken van de keuken in Filah om de hapjes van het (t)huis in de Staats festival te verzorgen.

SoufKookt, een droom die uitkomt

Dat het cateren van het (t)huis in de Staats festival een van Soufian zijn eerste klussen zal worden is geen toeval. Al sinds 1998 is hij verbonden met deze buurt, met zijn passie voor koken en zijn visie om vers en gezond eten toegankelijk te maken kan de Staatslieden alleen maar blij zijn met zo een chef kok als hij.

Soufian overhandigt mij tijdens het interview zijn eerste lunchmenu. Een mooi vormgegeven menukaart met gebalanceerd kleurgebruik, aantrekkelijke broodjes en salades verpakt onder zijn bedrijfsnaam: SoufKookt. Waar hij uiteindelijk van droomt is om zijn eten te kunnen verkopen vanaf een vaste locatie. Als ik vraag naar een locatie komt daarop direct een antwoord: ‘Het Meterhuisje in het Westerpark’

Souf in de buurt

Op zaterdag 21 oktober zal Soufian de hapjes verzorgen voor het eerste (t)huis in de Staats festival. Een buurtfeest waar voor jong en oud van alles te zien en te ontdekken is. Tijdens het interview geeft hij aan dat hij zoiets ook eigenlijk mist in de buurt: een buitenevent met muziek, eten en drinken, door en van de buurt.

Bekijk hier het lunchmenu van Soufian:

Tekst | Harold Kreuk

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.