Sarah

Woont sinds een jaar in een jongerenwoning in het hart van de Staatsliedenbuurt 

‘’In de buurt mis ik verder niet per se winkels, ook omdat het centrum zo dichtbij is dus eigenlijk is alles alsnog best wel in de buurt.’’

‘’Met mooi weer ga ik graag het Westerpark, binnenkort zijn daar ook weer de rollende keukens, dat vind ik leuk. Daarnaast ben ik ook weleens in de Gashouder geweest voor een feest. ‘’

Sarah, 23 jaar, is sinds maart 2023 de trotse bewoonster van een zelfstandige jongerenwoning aan de Fannius Scholtenstraat. Ter hoogte van dat mysterieuze café, The Shamrock Inn. Bij dat café, hoe dichtbij ook, is ze overigens nog nooit binnen geweest. Ze kan in de Fannius blijven wonen tot en met maart 2028. De jongerenwoning is namelijk toegewezen met een maximale huurperiode van vijf jaar.

Sarah ontmoeten we op een zonnige middag in april op de mooie koffiespot aan de Van Hallstraat. We worden tijdens onze kennismaking even kort onderbroken door een medewerker. De laptop voor het interview staat op een verkeerde plek in de zaak. Bij Back to Black heb je namelijk laptop-vrije zones. 

Tip: Back to Black

Het heeft een heerlijk assortiment aan patisserie én misschien nog wel belangrijker, een tuin waar het werkelijk heerlijk vertoeven is. 

Bijna klaar voor de universiteit

Al enkele jaren begeeft Sarah zich binnen verschillende niveaus van het middelbare onderwijs. Ze begon haar middelbareschoolcarrière op het Gerrit van der Veen college in Zuid. Daar heeft zij nog altijd een hechte groep aan vrienden overgehouden. Op dit moment is haar doel op het Joke Smit helder: het behalen van vwo-deelcertificaten. In september hoopt ze haar studie Future Studies aan de Universiteit van Amsterdam te starten. Wat ze met de studie gaat doen en hoe haar studietijd eruit gaat zien zal ze gaan ondervinden.  

Op 14 mei is haar eerste examen, heel zenuwachtig is ze hier niet voor. Voor haar havo-diploma heeft ze tenslotte al eerder examens moeten maken. 

Etagewoning

De woning van Sarah bevat een woonoppervlak van 29m2. Net als vele woningen in de Staatsliedenbuurt is ook de woning van Sarah aan de kleine kant. Maar hoe ze de woning omschrijft maakt dat het er volgens mij wel erg warm is. Ze omschrijft haar etagewoning als volgt: “Ik heb een fijne open keuken aan de voorzijde van de woning, het is weliswaar een studio, maar ik heb overal hoekjes gecreëerd en dat heeft iets gezelligs.”

De inrichting is veelal met meubels die eerder elders huis hebben gehouden. De eettafel heeft ze nog uit haar vorige woning, verder krijgt ze veel meubels van familie en haalt ze eerder iets van straat dan dat ze iets nieuws aanschaft.

De okergele kleur op de muur van Sarah haar appartement is nog van de vorige bewoner. Ze denkt over een andere kleur maar is er nog steeds niet uit welke kleur het gaat worden. 

Westerpark

‘’Met mooi weer ga ik graag het Westerpark, binnenkort zijn daar ook weer de rollende keukens, dat vind ik leuk. Daarnaast ben ik ook weleens in de Gashouder geweest voor een feest.’’

Heb je een favoriete plek of winkel in de buurt?

‘’Dat heb ik eigenlijk niet per se, ik doe in de buurt eigenlijk alleen mijn boodschappen. Kleding koop ik doorgaans online of ik ga daarvoor naar de Kinkerbuurt. Oh ik vergat de Rataplan, daar kom ik ook graag. En nu ik weet van de kringloop van Stichting Kerk & Buurt onder de Nassaukerk, daar wil ik ook wel eens heen. In de buurt mis ik verder niet per se winkels, ook omdat het centrum zo dichtbij is dus eigenlijk is alles alsnog best wel in de buurt. ‘’ 

Tekst | Harold Kreuk

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.