Philip & Cato

Wonen sinds kort in hun zelf opgeknapte woonboot 

‘’Hier krijgen de daklozen gewoon nog een eurootje in hun handen waar in de Pijp niemand  überhaupt meer losgeld op zak heeft.’’ 

Aan de Wittenkade, vroeger de woonbotenwijk van de muzikanten, woont het jonge stel Philip (31) en Cato (30) in een woonboot. Philip, voorheen woonachtig in de Pijp, heeft de boot gekocht toen het nog een ‘barrel van een boot was’, aldus Philip zelf, eind 2020. Als scheepsbouwkundige durfde hij het aan de boot geheel zelf op te knappen en te onderhouden. Hij had zijn droomplek gevonden!

Cato, ook wonend in de Staatsliedenbuurt. Zij moest even nadenken over het idee om ook op de boot te komen wonen, maar in de zomer van 2021 raakte ook Cato in de ban van wonen op het water midden in de stad. Het was toch wel heel fijn zo in de warme zon terwijl de boot er inmiddels wat beter bij lag en het tuintje een stuk groener. 

Waarom wonen jullie graag in de Staatsliedenbuurt?

Philip; ‘’Hier krijgen de daklozen gewoon nog een eurootje in hun handen waar in de Pijp niemand überhaupt meer losgeld op zak heeft.’’

Tijdens de eerste maanden dat Philip in de woonboot woont kan hij een buurvrouw helpen met het terugvinden van haar gestolen fiets. Deze stond tegen zijn heg geparkeerd en op camerabeelden kon hij de persoon zien die het slot doorgeknipt had. Een bezoek van de wijkagent volgde en na het bekijken van de beelden kon de fiets al gauw worden teruggebracht bij de buurvrouw. Een bezoek van de wijkagent volgde en na het bekijken van de beelden kon de fiets al gauw worden teruggebracht bij de buurvrouw. ‘Dit was een geweldige eerste ervaring met de wijkagent’ vertelt Philip enthousiast.

Cato knoopt laagdrempelig gesprekjes aan met de buren van de huizen, aangrenzend aan hun woonboot. Ook vindt ze het fijn te merken dat buurtbewoners elkaar hier nog begroeten bij het voorbijgaan.

Een vuist tegen de plannen van de gemeente

Samen met andere buurtbewoners van de kade is Philip gaan samenspannen tegen het grote onderhoud aan de kade door de gemeente. Behalve de kap van 5 bomen moesten ook de tuintjes eraan geloven en plaats maken voor parkeerplaatsen. Groen vervangen voor tegels; daar waren Philip en zijn buren het beslist niet mee eens. 

Samen met de andere woonbootbewoners en een aantal huizeneigenaren hebben ze een beheerder overeenkomst met een gezamenlijke groepsapp; de Groene kade (refererend aan de Wittenkade). Samen tegen de tegels en voor meer groen!

Philip; ‘’Ik zit in zoveel buurtgroepen, er is een buurt Facebook groep en de buren aan de overkant geven elk jaar een feestje waar je iedereen tegenkomt.’’

Wat mis je in de buurt?

Ze zijn het er beiden meteen over eens; ‘’De Avondwinkel! Wat een fantastische plek was dat, we kwamen er graag en missen het nog dagelijks om daar lekkere dingen aan te kunnen schaffen.’’

Met wie zouden jullie in contact willen komen?

De buurvrouw op de boot naast hen. Haar huis ziet eruit als een museum en zij woont er al bijna 40 jaar. Zij is weleens bij Philip langsgekomen voor een buurtvergadering, maar Cato heeft haar nog nooit ontmoet. Het is Philip zijn idee om haar te helpen met het beplanten van haar tuintje nu het door de gemeente op de schop gegaan is.  

Tekst | Nikki Fiorella 

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.