Miranda

Oprichter, nog altijd verbonden als artistiek leider van World Opera Lab en sinds een aantal jaar woonachtig in de Staatsliedenbuurt 

“[in mijn flat] wonen mensen in allerlei levensfase met een palet aan culturele achtergronden. Ik denk dat kunst beter wordt als je het toetst aan de maatschappelijke meter”

Miranda heeft al jaren veel liefde voor stadsdeel West. Waar ze woont lijkt ze ook iets te willen brengen. Dit doet Miranda vanuit wat er leeft in de buurt, dat maakt haar werk ook zo verbindend. In de Baarsjes ontwikkelde ze een methode waardoor er veel mooie buurtinitiatieven zijn ontstaan. Wanneer ze daar over spreekt, kan de luisteraar niet anders dan geïnspireerd raken. Miranda is een echt verbinder.

Tweeënhalf jaar geleden moet Miranda haar woning in de Baarsjes verlaten en zo verschuift haar woonplek in West van de Baarsjes naar de Staatslieden. Ze komt terecht in een pand waar ze met zo’n twintig andere mensen de entree deelt. Ze denkt dat ze daar als een van de laatste is komen wonen. 

World Opera Lab

Een krachtige, inspirerende, open en lieve vrouw zit aan de andere kant van de tafel bij Coffeee Roasters aan het Limburg van Stirumplein. In 2008 richt Miranda haar eigen stichting World Opera Lab op, vanuit de ideologie dat schoonheid de wereld zal redden. 

World Opera Lab maakt voorstellingen vanuit een sterk verbindend uitgangspunt. Het operarepertoire is als ware de bass, de vaste toon die alle andere klanken, ritmes en melodieën met elkaar in verbinding brengt. Vanuit een vaak poëtische wijze worden oude en nieuwe verhalen verteld, muziek en dans van over de hele wereld doen mee. World Opera Lab is hét podium van de kruisbestuivingen.

“Cultuur is eigenlijk een boomstam, de boom is zichtbaar maar heeft geen bestaansrecht zonder de basis, die zijn geworteld buiten het zicht.”

Wonen aan de Eerste Nassaustraat

“Ik woon in een flat waar de bewoners voor mij samen een dwarsdoorsnede van Amsterdam representeren. Er wonen mensen in allerlei levensfase met een palet aan culturele achtergronden. Er woont volgens mij nog een andere theatermaker maar eerlijk gezegd ken ik niet al mijn buren” 

Miranda voegt toe: ‘’Ik denk dat kunst beter wordt als je het toetst aan de maatschappelijke meter”

Een buurt als ontmoetingsplek

‘’Een buurt is voor mij niet begrensd door een straatnaam. Ik kijk zelf altijd meer naar de netwerken die een buurt rijk is. Daardoor blijf ik bijvoorbeeld ook in de Staatslieden altijd de verbinding zien en voelen met de Baarsjes. Want hier wonen mensen waarvan ik weet dat ze mooie dingen doen in de Baarsjes. De stad, en dus ook deze buurt, is voor mij eigenlijk meer een aaneenschakeling van ontmoetingspunten. Mensen komen samen op plekken. Die plekken staan voor mij eigenlijk meer centraal, in welke buurt die plek is gevestigd is voor mij minder belangrijk.’’

Op welke plekken kom je graag?

‘’Ik zit vaak bij Café Nassau om een middagje te werken. Op deze plek komt de hele buurt langs, dat is echt theater. Iedereen praat daar met elkaar. Iedereen lijkt elkaar hier te kennen. Het is echt een fijne plek om te komen. Bij Coffee Roastery kom ik denk ik gemiddeld één keer per week. Ik drink dan vaak een cappuccino met kokosmelk. Langs de Van Hallstraat zit Back to Black, daar kom ik ook weleens. Verder voel ik mij als vegan erg welkom bij Koffie en de Koeck aan de Haarlemmerweg, een erg fijne tent. Restaurant Chez Nina vind ik geweldig, iets verderop bij Café Beurre heb ik trouwens nog niet gegeten. Ik zou vaker naar Bella Storia moeten gaan, daar hebben ze echt fantastisch eten. Waar ik in de buurt misschien wel het meest graag kom: Bario Market, ik vind Mustafa Bourasse een fenomeen in de buurt. Leuk om hem ook te vragen voor dit project!’’

Miranda en haar Opera’s in de Nassaukerk

Miranda bracht eerder haar voorstelling ‘Passie van nu’ naar de Nassaukerk. Ze zocht hiervoor de samenwerking op met de Stichting Kerk & Buurt. Voor haar voorstelling werd het buurtrestaurant Filah voor één avond verplaatst naar de kerk om aldaar samen te eten én de voorstelling te bekijken. Passie van nu vertelt het verhaal van de mondiale voedsel-crisis, dat het buurtrestaurant Filah van Kerk & Buurt onderdeel is geworden van deze vertelling is wat Miranda haar werk kleurt. 

‘’De komende jaren hoop ik nog meer mensen te kunnen faciliteren om vanuit hun eigen culturele wortels met de ander in contact te treden. Ik streef naar een gelijkwaardige en liefdevolle samenleving. In mijn werk blijf ik elke dag bouwen om nieuwe deuren te plaatsen, bestaande drempels af te breken en de onbekende te blijven uitnodigen. Met als doel om samen toe te werken naar meer gemeenschap, elke dag een beetje meer gemeenschapszin.’’ 

Thuis in de Staats Festival – 25 mei 20:00 uur – Bruiden van de regen 

Bruiden van de regen is geïnspireerd op een eeuwenoud Koerdisch ritueel voor regen voor de godin Ana. Het ritueel voert ons terug naar het fundament van onze beschavingen; verhalen van watergodinnen en het water waar zij geboren werden; Tiamat, uit wiens water de aarde en hemel is gemaakt, Oshun, wiens rivier vrede brengt, en de oude godin Chac Chel die het laatste water van de wereld bewaart. De waterbronnen die zij beschermen, zijn nog steeds heilig; de Eufraat en de Tigris in Irak, de Oshun rivier in Nigeria en de ondergrondse cenotes in de Yucatan in Mexico.

Tekst | Harold Kreuk

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.