Loïs

Geboren en getogen in de Staatsliedenbuurt

“Na al die jaren kan ik nog altijd genieten van het mooie uitzicht vanuit mijn dakraam over de Wittenkade”

Loïs is geboren en getogen in de Staatsliedenbuurt en is recent 19 jaar geworden. Ze is geboren op de zolderkamer op 4 hoog waar ze nog altijd resideert.

Een eigen zolderkamer in de Staatsliedenbuurt

‘Ik heb 14 planten in mijn kamer, een dakraam, een paspop, singles, posters, grote rode ster als decoratie.’  Haar signature: de dozen met spullen die weg moeten maar ze eerst nog moet uitzoeken. De grote kast in haar kamer heeft ze samen met haar moeder gemaakt.

Ze maakt haar bed nooit op vertelt ze. Maar als ze haar kamer gaat opruimen begint ze wel met het bed opmaken, dat is een tip die haar moeder haar ooit gaf: “als je begint met je bed opmaken dan is bijna de helft al opgeruimd”

Vanuit haar vensterraam kijkt Loïs uit op het water van de Wittenkade. Ze kijkt vanuit haar raam over het water. Het liefst zit zij op de vensterbank met de ramen open op zonnige dagen, lekker in de zon met uitzicht op het bruggetje waar langzaam de buurt voorbijtrekt.

Fotograaf of fashion designer

Loïs is dus 19 jaar geleden geboren aan de Wittenkade en daar woont ze nog altijd. Op dit moment volgt ze de opleiding Junior Fashion Design aan het ROC van Amsterdam. Ik vraag haar hoe ze tot de opleidingskeuze is gekomen. Een simpel en logisch antwoord volgt: “dit was de opleiding die mij het meest aansprak.’’ Wat ze hierna gaat doen weet ze nog niet en wil daarom graag een tussenjaar nemen om veel te reizen en verschillende culturen te proeven. 

Duurzaam shoppen

Loïs heeft goede ideeën over hoe een kledingkast samen te stellen. Een hobby van haar is om op zoek te gaan naar pareltjes in kringloop of in vintage winkels. Uren struinen door winkels en zoeken in bakken op zoek naar de leukste items. Ook koopt ze er vaak boeken,  die leest ze vervolgens niet. Maar staan wel mooi in haar kamer.

Wat valt Loïs op aan de staatslieden?

‘Er komen opeens van die hippe tentjes, waar de koffie veel te duur is of waar ze haar voor te veel geld chocomel uit een pak verkopen en opwarmen.’ Ze hoopt dat er binnenkort iets opent waar ook jonge mensen gezellig heen kunnen. 

Wat denk je dat de buurt nog nodig heeft?
Zonder enige twijfel zegt ze: “Meer kleur”. Meer bloemen, planten in het algemeen. Haar tip: Koop een strooibus (een strooibus met bloemenzaadjes) bij de Action en strooi erop los.  Ze denkt aan permanente stoepkrijt, veel meer klimopplanten aan de gevels en meer bloembakken aan de Franse balkonnetjes! Het klinkt positief en een aangenaam activistisch. Ze sluit af met het idee om een bloembakplicht af te roepen. Geen gek idee.

Tekst | Harold Kreuk 

Beeld | Nikki Fiorella 

Reacties zijn gesloten.