Len

De nieuwe buurtwerker van de Staatsliedenbuurt 

“Want ik doe niks liever dan mensen te laten voelen, dat ze erbij horen en iets kunnen betekenen voor een ander.”

Op zijn 8e raakt Len betrokken bij de zorg voor zijn opa die in een verpleeghuis terechtkomt. Len duwt hem rond in een grote rolstoel en voelt zich op zo’n jonge leeftijd ontredderd over hoe het er met de mensen daar aan toe is. Hij ervaart eenzaamheid en mist de verbinding. Hij weet al heel snel dat hij mensen wil helpen maar dat hij niet in de zorg wil werken. Hij kiest ervoor om social work te gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam en hier is echt zijn passie gegroeid om mensen te helpen, vooral mensen met dementie.

Locatiegebonden buurtwerker

De ontmoeting met Len vindt plaats op het gezellige nieuwe terras van café Nassau, aan de overkant van Len zijn nieuwe werkplek: Huis van de wijk Koperen Knoop. Len werkt hier sinds zes maanden als locatiegebonden buurtwerker.  

Ik vraag Len naar wat zijn werk nu precies inhoudt; ‘’Een locatiegebonden buurtwerker ondersteunt door middel van praktische informatie en advies al bestaande, maar vooral nieuwe, groepen bewoners die het initiatief nemen om zich voor elkaar en voor anderen in de wijk in te zetten.”

Len is dagelijks met verschillende dingen bezig, dit maakt het werk ook zo leuk volgens hem. Het ene moment is hij in gesprek met de buurvrouw van de hoek die er dagelijks een kopje koffie komt drinken en het andere moment hangt hij aan de lijn met een ambtenaar van de gemeente Amsterdam. Ohja en vandaag heeft hij geholpen met het verplaatsen van een grote kast, hij zit nooit stil.

Wat misschien niet iedereen weet is dat je met een goed buurtinitiatief van een ruimte in de Koperen Knoop gebruik mag maken. Len kan je helpen met het aanvragen van de nodige subsidies om je idee werkelijkheid te laten worden. Dit is ook onderdeel van zijn werk als buurtwerker en hij helpt je graag!

Heb jij een goed idee voor een buurtinitiatief en wil jij hulp van Len bij het aanvragen voor subsidies, dit is zijn e-mail adres: l.vanberkum@combiwel.nl.

Vrijwilligers koning

Sinds zijn 17e zet Len zich in als vrijwilliger voor de senioren in Amsterdam Oost, om precies te zijn in Watergraafsmeer in de Hofkerk.

“Het Senioren Café heb ik opgericht met twee andere mensen en het bestaat inmiddels al zeven jaar. Het is een ontmoetingsplek voor ouderen in mijn buurt. Hier krijgen ze lekker een kopje koffie en een koekje en daarna doen we een activiteit. De activiteiten zijn heel verschillend. Zo organiseren we lezingen, we bewegen, er zijn culturele activiteiten en uitstapjes. Ons doel is om de eenzaamheid van de bezoekers te verminderen en te zorgen, dat ze zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Dit vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat mijn batterij weer oplaadt, door even dat kopje koffie voor iemand te kunnen inschenken en een lach op iemand z’n gezicht te zien.”

Tekst | Nikki Fiorella 

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.