Jet Kat

Woont sinds 2022 in de Staatsliedenbuurt  

‘Maar wat mij ook opvalt is dat dit gewoon een hele mooie buurt is. De gevels in de straten zijn prachtig en ik kan enorm genieten van de klimplanten aan sommige gevels. Maar ook de kleine tuintjes aan de straatzijde zijn stukjes Staatslieden die mij enorm blij maken.‘

Henriëtte Kat emigreerde als kind met haar ouders naar Zuid Afrika. Terug in Nederland volgde zij het Gymnasium, studeerde vervolgens musicologie aan de Universiteit van Amsterdam en ronde daarnaast met succes ook nog eens de PABO af. Na haar scholing verbleef zij 15 jaar in Parijs, waar zij hofleverancier van tafeldecoratie werd van de koninklijke families van Nederland, Saoedi Arabië en de Emiraten. Terug in Nederland gaf zij drie cd’s uit met muzikale composities bij Musea Records in Frankrijk. Daarna begon zij te schilderen, schreef ze kinderboeken, verhalen en gedichten. 

Wanneer was jij hier voor het eerst in de buurt?

‘Toen ik studeerde aan de UvA ben ik hier voor het eerst in deze buurt geweest. Het was in die periode best een achtergestelde buurt en ik herinner mij dat ik hier toen regelmatig kwam. Misschien bezocht ik zelf ook wel iemand die kampte met verslavingsproblematiek? Dat weet ik eigenlijk niet goed meer, wat ik wel zeker weet, is dat hij muzikant was. En hij woonde in de straat die uitkwam op het Limburg van Stirumplein dat nog steeds mijn favoriet is. ‘

Wat is er inmiddels veranderd sinds je hier voor het eerst kwam?

‘Het is in de afgelopen jaren een zeer gewilde buurt geworden. Er zijn heel veel sociale huurwoningen in de verkoop gegaan. Die omslag is voelbaar en zichtbaar als je door de straten loopt. Laatst zag ik dat naast de eettafel Filah een nieuwe kringloopwinkel is geopend. De bodemprijs voor een jurk was daar 20 euro. Dan denk ik, dat zijn twee totaal verschillende werelden. Bij Filah kun je voor 25 euro namelijk 10 keer mee-eten. 

Maar wat mij ook opvalt is dat dit gewoon een hele mooie buurt is. De gevels in de straten zijn prachtig en ik kan enorm genieten van de klimplanten aan sommige gevels. Maar ook de kleine tuintjes aan de straatzijde zijn stukjes Staatslieden die mij enorm blij maken. ‘

Het leven achter de gerenoveerde gevels

Ik woon zelf al een jaar redelijk prettig in de Groen van Pinksterenstraat. Maar toen ik daar een huis kon bezichtigen werd er door meerdere buren mij afgeraden daar te gaan wonen. Er zou overlast zijn van dealers/drugsgebruikers die buren het woongenot zouden ontnemen. Inmiddels heb ik geleerd dat achter mijn eigen gevel diverse levens en verhalen huizen. Ik heb ervoor gekozen de mensen te leren kennen en mijn eigen aandeel serieus te nemen. Zo kan ik actief werken aan mijn eigen woonplezier, en dat geeft resultaat. De situatie is aanmerkelijk verbeterd, maar ik voel me af en toe nog niet helemaal veilig. 

Voel jij je inmiddels thuis in de buurt?

Ja, het is namelijk precies 200 stappen naar het huis van mijn partner. Wij hebben al 23 jaar een lat-relatie en daardoor extra fijn dat we nu op loopafstand van elkaar wonen. 

Daarbovenop mag ik muziekles geven aan ouderen via de stichting Mantelzorg en Dementie. 

“Dit is echt mijn lievelingswerk. Ik vind het het geweldig om met de groep bijvoorbeeld te bedenken dat we aboriginals zijn, instrumenten hebben gevonden in het bos en besluiten daarmee samen muziek mee te maken.” 

Je bent geportretteerd op de witte brug tussen de Jacob Cats en de Wittenkade, waarom heb je voor deze locatie gekozen?

Het biedt een prachtig overzicht over de buurt, het heeft iets ruimtelijks, je kan genieten van de luchten, de zon en de maan. Soms hoor je een heel duivenkoor koeren, dat onder de brug zit.  En ‘s zomers met al de zwemmers en mensen op de kade en het terras is het zo’n bijzondere plek….

Waar wandel je graag in de buurt?

Ik houd van wandelen in het Westerpark, lekker lopen op de mooie natuurpaden en een bezoekje brengen aan de boerderij. Ook gewoon door de buurt wandelen vind ik fijn. Heerlijk dat je in het Ketelhuis zo vlakbij naar de film kan. Ik heb de luxe om een atelier te mogen gebruiken in de Cliffordstudio. Vanuit die fijne plek wandel ik graag via de Ecowijk het industrieterrein op. Dit industrieterrein waar ook de rataplan is gevestigd geeft mij een soort rust. De wandelronde eindigt vaak in de buurt van de molen nabij Da Vinci. 

Wat zou je de buurt willen (mee)geven?

Ik werk toe naar een expo in de Nassaukerk van mijn eerste 32 schilderijen, met mijn orakel en met de bijbehorende video’s plus een projectie van de poëzie geschreven door de bezoekers. Het is een Gesamtkunstwerk (deelname van het publiek is onderdeel van het kunstwerk) met de titel Foreign Language. Onder één dak binnen eenzelfde presentatie. In de afgelopen jaren heb ik diverse workshops op scholen, galeries en festivals georganiseerd, meestal poëzie gericht. 

Jet Kat is op 21 oktober op een centrale plek zichtbaar in de kerk. Op deze dag neemt ze haar orakel mee. Maak kennis met haar kunst, haar interessante filosofie op menszijn en haar zachte en vriendelijke karakter. Jet Kat is te zien op de voorkant van de flyer en zal tijdens het festival de bezoekers kennis laten maken met haar orakel en haar: Foreign Language project

www.jetkat.nl

Tekst | Harold Kreuk 

Beeld | Nikki Fiorella 

Reacties zijn gesloten.