Gert

 Buurtbewoner en 12 jaar mantelzorger van buurtgenoot

‘’ Ik help met enige regelmaat mensen uit de buurt om van  A naar B te komen. [..] Hierdoor krijg ik verhalen mee uit de buurt die ik zelf minder snel zou ontdekken.‘’

Gert omschrijft zichzelf als sociaal, betrokken met een sterk ontwikkelde hulpbereidheid. Hij vult aan: “Deze mindset heb ik meegekregen vanuit mijn familie. Omkijken naar de ander is bij ons erg belangrijk.’’ Gert studeerde geschiedenis en is momenteel docent op een middelbare school binnen het praktijkonderwijs in Hilversum. Hij woont al jaren met veel plezier op de Groen van Prinstererstraat, één van de mooiste straten van de buurt. 

Gert is aangedragen door Aloys Ginjaar. Aloys is geïnterviewd en met zijn foto ge-exposeert op het (t)huis in de Staats Festival in oktober vorig jaar. Gert leert Aloys kennen in Coffee Roastery aan het Limburg van Stirumplein. Hun gemeenschappelijke deler is de beroemde voetballer: Cruijff. Gert is mantelzorger van Aloys en de mannen hebben nog altijd contact. 

Bar Kantoor

Gert maakt een lieve, toegankelijke en sociale indruk. Hij heeft zelf voorgesteld om af te spreken bij Bar Kantoor, op het eerste oog een bar met een hoog hoofdstedelijk geïnspireerd interieur en dito menukaart. Later blijkt dat Bar Kantoor duurzaamheid doorvoert in alles; hun interieur, hun menukaart en zelfs hun personele invulling. Het blijkt uit alles dat Gert hier vaak komt, hij kent iedereen bij naam en de mensen die hem en mij bedienen zijn uiterst vriendelijk en persoonlijk naar hem. Het is duidelijk dat Gert het vermogen heeft zijn omgeving op zijn gemak te stellen.

Hij komt bijna dagelijks bij Kantoor om de dag te starten met koffie. Zo een plek is Café Restaurant Amsterdam ook voor hem. Echter valt hem op dat dit mooie restaurant, gevestigd in het voormalige machinepompgebouw, de laatste periode een hoog ‘tiktok-gehalte’ kent. 

Het dorpse karakter van de buurt

Hij woont al zo’n 30 jaar in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Gert groeide op in een klein dorpje op de Veluwe. Dat dorpse karakter heeft hij ook altijd gevoeld in de buurt. Eerst op de Wittenkade, waar zijn eerste woning stond, en daarna op de Groen van Prinsterenstraat. Voor de liefde maakte Gert een korte uitstap buiten de stad. Hij woonde even in Haarlem om vervolgens toch weer terug te keren in de fijnste buurt van de stad. 

‘’Op de Wittenkade voelde ik mij al snel thuis. De Avondmarkt is altijd een enorm fijne plek geweest, maar ook de ijzerhandel Zijlstra is een bijzondere winkel. Het is een erg behulpzame plek waar veel mensen uit de buurt komen. Dat de Avondmarkt niet langer meer is, is denk ik een gemis voor de hele buurt. De plek had naast een goed assortiment ook een belangrijke buurtfunctie volgens mij.’’ 

De happy few

‘’Cradam (Café restaurant Amsterdam) lijkt, gevoelsmatig, steeds meer een plek te worden voor de happy few. De buurt verandert nou eenmaal. Een bekende term die vaak wordt gebruikt is natuurlijk gentrificatie. Dat zie ik nog niet per se terug in de straat. Wel zie ik de samenstelling van de bewoners veranderen. Naast mij is er een pand waar twee expats de appartementen hebben gekocht. Intuïtief  heb ik het idee dat expats wat minder actief de verbinding zoeken met de ‘oorspronkelijke’ bewoners.’’

Gert zijn idee om nieuwe en oude buurtbewoners met elkaar in contact te brengen is een straatfestival. “De mensen uit de huizen halen en de ontmoeting, zichtbaar en op straat verwezenlijken.”

Waar zou je mensen uit de buurt mee willen helpen?

‘’Ik help met enige regelmaat mensen uit de buurt om van  A naar B te komen. Meestal betreft dat iemand die voor een ziekenhuisbezoek vervoer kan gebruiken. Hierdoor krijg ik verhalen mee uit de buurt die ik zelf minder snel zou ontdekken. De dame die ik laatst naar het ziekenhuis bracht geeft onderweg dan toch signalen af van eenzaamheid. Door haar denk ik ook te weten dat het activiteitenaanbod van de Koperen Knoop wat sjeu mist. Naast vervoer denk ik ook dat ik mensen kan ondersteunen binnen de wirwar van ons web aan instanties. ‘’

Tekst | Harold Kreuk

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.