Emiel & Natascha

Sinds een jaar eigenaren van buurtcafe Kosmos 

“Je hebt ook een signaleringsfunctie, we letten wel op onze bezoekers, als buurtcafé kun je dat soort dingen doen, dat hoort er een beetje bij.”

We spreken Emiel en Natascha, de eigenaren van Café Kosmos, in hun (eerste) eigen zaak op een zonnige ochtend begin mei. Het is een gezellige familie aangelegenheid want hun zoontje is ook aanwezig vóór hij door zijn oma wordt opgehaald. Het is meivakantie, dat verklaart wellicht de aanwezigheid van de hele familie. Het stel drukt met hun aanwezigheid een warme stempel op de sfeer van hun fijne buurtcafé. 

Een droom die uitkomt

Op 14 maart 2023 betreden Emiel en Natascha voor het eerst het voormalige Café Rooster. Liefde op het eerste gezicht, dat was het. Al voor het uitbreken van de pandemie leefde het stel met de gedachte een eigen zaak te starten. En toen kwamen ze dit pand tegen: “Een verborgen parel die je niet vaak tegenkomt”.

Voor de financiering zijn we een crowdfunding gestart onder vrienden, familie en bekenden. ‘’Na een maand konden we daardoor een bod doen en was onze eerste eigen zaak een feit.’’ 

Op 7 juni 2023 is de eerste partij die het stel faciliteert in hun eigen Kosmos. Tussen maart en 7 juni hebben ze de zaak eerst helemaal naar eigen smaak een restyling gegeven. Daarvoor kregen ze hulp van iemand die ze nog kende van hun vorige werkgever: Schinkelhaven. Via een moodboard ontstond er een kleurenplan en zo werd de “huisstijl” van Kosmos geboren. 

‘De verjaardagskamer van de buurt’

Funfact: het café heeft een akoestisch plafond, waardoor de ruimte gasten geringe geluidsoverlast ervaren. ”We merken dat daardoor ons café in twee ruimtes gebruikt kan worden. Er worden hier veel verjaardagen gevierd en dan blijven we ook altijd open voor andere gasten. We zijn eigenlijk een beetje ‘de verjaardagskamer van de buurt’.”  

Een echt buurtcafé 

Emiel en Natascha willen graag de functie van een echt buurtcafé vervullen. Ze leren de buurt steeds beter kennen. Emiel was voor zijn bezoek aan Kosmos op 14 maart nog niet eerder in de Staatsliedenbuurt geweest. Hij merkt op dat het een buurt is die in ontwikkeling is. De komende jaren willen ze met Kosmos graag meebewegen met deze ontwikkeling en groei. 

“Je hebt ook wel een signaleringsfunctie, we letten wel op onze bezoekers, als buurtcafé kun je dat soort dingen doen, dat hoort er een beetje bij.”

‘We organiseren pubquizzen met verschillende thema’s. Laatst organiseerden we speciaal voor de internationale Staatsliedenbewoners een internationale pubquiz, dat viel erg goed in de smaak. Onze kaart veranderen we elke zes weken zodat we vaste gasten ook variatie kunnen bieden. We willen graag voor gezinnen een aantrekkelijke kaart kunnen bieden. Ook willen we cocktailavonden hosten voor de wat jongere doelgroep. Ons terras krijgt nog een nieuw jasje en tijdens het EK gaan we flink uitpakken. Denk aan veel oranje, meer sta-ruimte en twee grote schermen om het voetbal op te bekijken.’

Ze hopen de komende jaren binnen de muren van hun café buurttradities te kunnen bouwen en versterken. Hun EK-event is daar een voorbeeld van maar binnen de Oranjesfeer is Koningsnacht misschien wel een beter voorbeeld. Met dit evenement haalde ze afgelopen maand het Parool, “‘lekker dansen, Princessebier drinken en proosten op de koning onder veel oranje vlaggetjes”. 

Expats

‘’Expats brengen deze buurt ook iets, ze zien Amsterdam als een goede plek om te verblijven en zijn hier vaak erg bewust gaan wonen. Wat ze nu exact toevoegen weet ik niet maar het is geen afbreuk aan de stad Amsterdam. De wereld is in beweging en dus ook onze stad. De buurten veranderen, niet alleen door expats, maar door de groei die overal plaatsvindt.’’

Bijzonder plekken in de buurt

Veel mensen uit de buurt bezoeken de bibliotheek, maar ook café Brel aan de Van Hallstraat trekt een bepaalde groep uit de buurt. Snackbar de Buurman is een erg fijne plek om te zijn en een goede plek om te snacken. We zijn wel benieuwd wat er komt in het pand van de voormalige Avondmarkt, Emiel hoopt op een Jumbo. Natascha vult aan: “Bij Jan de Bloemenman komt ook de hele buurt.” Ze weet te vertellen dat hij al derde generatie is die deze bloemenstal runt. 

Tekst | Harold Kreuk

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.