Ada

Woont sinds de jaren 90 in de Staatsliedenbuurt 

“ De verbinding die ik maak met andere mensen zorgt ervoor dat het niet zoveel uitmaakt waar ik kom. Dat is mijn grootste goed, om in een buurt te wonen waar ik iedereen gedag kan zeggen en dat ook terug krijg”

Op latere leeftijd trekt zij de stoute schoenen aan en verhuist naar Amsterdam waar zij een aantal jaar in de Jordaan woont met huisgenoten. Rond 1990 krijgt zij een eigen huis aangeboden aan de Wittenkade in de Staatsliedenbuurt. Ze is ontzettend blij met haar eigen plek en dat ook nog eens in zo’n leuke buurt. “Vanaf die tijd heb ik heel leuk geleefd, met ups en downs natuurlijk. Voor het eerst kon ik mijn eigen gang gaan en dat was heerlijk”.

Ada is geboren in 1945 in Hillegom, waar zij de eerste helft van haar leven heeft gewoond. Ada is te herkennen aan haar altijd kleurrijke kleding en bloemen in haar haar, om haar nek of eigenlijk overal waar mogelijk.

Verbinding

Sinds Ada aan de Wittenkade is komen wonen begroet zij iedereen die zij tegenkomt in de straat. “De verbinding die ik maak met andere mensen zorgt ervoor dat het niet zoveel uitmaakt waar ik kom. Dat is mijn grootste goed, om in een buurt te wonen waar ik iedereen gedag kan zeggen en dat ook terug krijg”.

Met de buren heeft zij contact maar dit zou wat haar betreft nog meer verdieping mogen krijgen. ‘’Ik sta voor iedereen open en zal altijd een luisterend oor bieden zonder oordeel”, vertelt Ada. Iedereen kan bij haar terecht, zij spreekt graag van hart tot hart.

Favoriete plek in de buurt?

‘’Mijn eigen huis is één van mijn favoriete plekken in de buurt, daar zou ik niet weg willen”. Ada vertelt dat zij heel graag in de buurt een wandeling maakt en gebruik maakt van de buitenruimte dicht bij haar huis. Op de plek wil zij ook graag geportretteerd worden.

De Kringloopwinkel van Stichting Kerk en Buurt is een veel bezochte plek door Ada. Zij heeft hier jarenlang gewerkt en komt nu graag laagdrempelig langs om lekker rond te scharrelen en verbinding te maken.

Iets verder van huis is zij regelmatig in en rondom het Westerpark te vinden. Zo ook bij schrijverscollectief Kantlijn gevestigd in de Horizon. Zij schrijft hier voornamelijk vanuit haar eigen behoefte en creativiteit en soms helpt het haar om aan een meer gerichte opdracht te werken. Deze groep is ook te vinden in de andere stadsdelen.

De Koperen Knoop

De Koperen Knoop in de Staatsliedenbuurt is een stichting waar buurtbewoners terecht kunnen voor praktische hulp maar ook voor sociaal contact. Het is recent verbouwd. Vroeger woonde er veel personeel met uniformen (met koperen knopen), zoals tramconducteurs en agenten.

‘’Ik kom graag bij deze stichting. Zij helpen mij met onder andere mijn belastingaangifte waar ik altijd zo’n moeite mee heb dus het is ontzettend fijn dat ik hier, zo dichtbij mijn huis, de hulp kan krijgen die ik zo nodig heb. Je wordt daar fantastisch geholpen en iedereen kan er terecht’’.

Is er iemand die je zou willen aandragen?

‘’Eigenlijk zijn al mijn buren heel interessante mensen, ik heb geen voorkeur voor een specifiek persoon.” 

Tekst | Nikki Fiorella 

Beeld | Nikki Fiorella

Reacties zijn gesloten.