BUREN VERTELLEN

25 jaar geleden werd de nieuwbouw op het Witteneiland opgeleverd. Een deel van de hechte gemeenschap van buren op de De Wittenkade verhuisde naar de overkant, een deel bleef. Ook werden in de oudbouw woningen verticaal of horizontaal samengevoegd. Twee van hen, Frits Wilcke en Wemmie de Leeuw, interviewden vertrekkers en blijvers wat ze ervan vonden. Dat zijn mooie portretten van min of meer bekende gezichten in de buurt.
Klik op deze link: Oud en Nieuw om een (deel van het) transcript van deze interviews te lezen.
Op deze Buren Vertellen avond gaan we met een aantal van deze bewoners in gesprek. Hoe kijken ze terug op die tijd? Zou hun leven er anders uit hebben gezien als ze die stap niet gezet hadden, of juist wel? Zijn de voormalige buren nog steeds buren of zijn ze uit elkaar gegroeid? En hoe kijken ze nu naar de buurt: voelen ze zich er nog steeds thuis? Blijven ze? 
Enkele leden van het bestuur van het stadsdeel Westerpark, dat werk maakte van het opknappen en de nieuwbouw, geven commentaar vanaf de zijlijn. Vijftien jaar geleden waren ze nog trots op de resultaten van de opknapbeurten. Inmiddels is de wereld van vastgoed onherkenbaar veranderd en hebben we een nieuwe wooncrisis. Die ziet er wel heel anders uit dan die waar de opknapbeurt en nieuwbouw een antwoord op waren. Zien zij en de bewoners nog ergens lichtpuntjes ervan uitgaande dat elke crisis ook kansen biedt?

Reacties zijn gesloten.